اختلال یادگیری در نوشتن و انواع آن

بسیاری از کودکان هستند که در نگاه والدین و دیگر اطرافیان کاملاً طبیعی رفتار میکنند و به سختی میتوانیم اختلالات یادگیری را در آنها متوجه شویم. اگر شما فکر میکنید که کودک شما در آینده و زمانی که به مدرسه میرود، هیچ مشکلی در مورد نوشتن ندارد و نمیدانید که تأثیر اختلالات یادگیری در نوشتن، چگونه میتواند در آینده و درس خواندن او تأثیر بگذارد، حتماً ادامه این مطلب را با دقت بخوانید.
اکثر کودکان که مشکلاتی در نوشتن دارند، از لحاظ رفتاری تفاوت خاصی با دیگر کودکان ندارند. بهطور مثال: همیشه همراه دیگر کودکان بازی میکنند، با دیگر دوستان خود حرف میزنند و میخندند، نسبتاً میتوانند با دیگر همسالان خود ارتباط برقرار کنند، یا در خانه نیز همیشه به والدین در انواع کارها کمک میکنند و مواردی از این قبلی که تشخیص اختلال یادگیری در نوشتن برای هر والدینی بسیار سخت است.
مسلماً هر پدر و مادری از ما خواهد پرسید که ما چگونه متوجه شویم که کودک ما قبل از مدرسه رفتن، در نوشتن مشکل دارد و یا اصلاً در نوشتن دچار اختلالات یادگیری است.
نارسانویسی یکی از مهم ترین نوع اختلال و مشکلات یادگیری در کودکان است. و البته یکی از بنیادیترین موارد در رشد و پروش کودکان، نوشتن صحیح است؛ که اختلالات یادگیری در نوشتن، نشانههای بدی را در مورد کودکان نشان میدهد.
اما در مرحله حساس مدرسه اتفاقات شروع میشود و به مرور معلمان کودک شما به تدریج متوجه میشوند که این دانشآموز و یا کودک شما دچار اختلال یادگیری در نوشتن است.
او سعی میکند تا با تمرین دادن نسبتاً آسان، سعی در بهتر کردن فرآیند نوشتن در دانشآموز شود. اما متوجه میشود که نمیتواند بهراحتی این مشکل را برطرف سازد.
مطمئناً با شما بهعنوان والدین تماس خواهد گرفت و مشکلاتی که وجود دارد را با شما در میان خواهد گذاشت.
شما به معلم خواهید گفت که او هیچ مشکلی در مورد اعتماد به نفس پایین و یا درونگرا بودن و مشکلات دیگر ندارد و از این صحبتهای معلم تعجب خواهید کرد.
اما نمیدانید که بهمرور ممکن است به دلیل نارسانویسی و مشکلات در نوشتن، دچار کمبود اعتماد به نفس و گوشهگیری در مدرسه و بروز رفتارهایی همانند عصبانیت در کودک شود.
چه زمانی مشکل در نوشتن دانش آموزان مشاهده می شود؟
حتی ممکن است در مدت کوتاهتری از آنچه والدین انتظار داشته باشند، از درس و مدرسه بیزار شود و علاقه چندانی به مدرسه، معلمان و حتی دانش آموزان دیگر نداشته باشد.
شاید به عنوان والدین کوک از خودتان بپرسید که چگونه نوشتن میتواند به یک ابزاری تبدیل شود که تأثیر این چنانی در روحیات یک دانشآموز دوره ابتدایی داشته باشد.
یکی دیگر از دلایلی که میتواند به این فشارها و حقارتها در دانشآموز افزون شود، فشار والدین به کودکان در جهت این مشکلات است؛ که نه تنها میتواند به عصبانیت و اضطراب کودک اضافه کند، حتی باعث میشود تا او نسبت به دیگر دانش آموزان در مدرسه هم حس دشمنی پیدا کند.
زیرا وقتی احساس میکند که چون نمیتواند همانند آنها عمل کند، سعی میکند تا از راه دیگری این سرخوردگی را بروز دهد.
اگر در مورد تأثیر نوشتن و رفع اختلالات یادگیری اطلاعاتی ندارید، فقط همین مقدار کافی است که بدانید نوشتن به مجموعهای از مهارتهای دیداری، نوشتاری، ادراکی و زبانشناختی است که باید آموخته شود و یک نوع فعالیت ممتاز از طریق یادگیری و تفکر است. به همین دلیل نوشتن، یکی از بهترین روشها برای شناسایی این ضعفها در کودکان و حتی در بزرگسالان است.
داشتن دستخط بد در دوران کودکی به نشانه نارسانویسی است که در یک مطلب جدا به صورت کامل در مورد آن صحبت کردیم؛ که پیشنهاد میکنیم حتماً اطلاعات خودتان را در زمینه آن بالا ببرید.
چگونه اختلالات یادگیری در نوشتن رخ میدهد؟
از قدیم تا به الآن، نوشتن را یک نمونه مهم برای ابراز عقیده میدانستند. نوع دستخط افراد نشاندهنده نوع شخصیت آنها بوده است.
اگر دستخط آرام و زیبایی داشته باشد، نشاندهنده آرایش درونی و روحیات آرام است. اما اگر دستخط تیز و شکننده و یا نگارش اشتباه باشد، یک نوع شخصیت و روحیات نسبتاً تند و غیر آرام را دارد.
در اصطلاح تخصصی نوشتن چنین تعریف شده است ” ترکیبی از بهبود انواع مهارت از جمله: توانایی حفظ موضوع در ذهن افراد، ترسیم آن بهصورت کلمه بهصورت شکل هر حرف و سپس ترکیب حروف به کلمات و سپس جملات، کمک از ابزارهای صحیح نوشتن (تمرینات لازم) و کمک گرفتن از حافظه دیداری و حرکتی است.
مطمئناً ما انتظار نداریم که کودک بتواند در همان ماه و یا چند ماه اول تحصیلی خود به یک خط عالی و بدون هیچگونه غلط املایی دست پیدا کند.
هدف ما این هست که در ابتدا انواع اختلال یادگیری در نوشتن را بشناسیم و سپس با توجه به هر کدام از آنها بتوانیم مشکل را برطرف کنیم.
بهطور مثال اگر متوجه شدیم که کودک دچار مشکلات ظریف در مورد حرکات کودک دست دارد، تمرکز ما به سمت بهبود مهارتهای حرکتی ظریف در کودکان خواهد رفت.
در اصطلاح دیگری که برای نوشتن استفاده میشود از آن تعریف شده است که “نوشتن به معنای نگهداشتن انواع ابزار نوشتن و نقاشی، به شکلی که در حین انجام دادن یک دستورالعمل اجرایی بتواند یک تعادل در محکم داشتن ابزار، انعطافپذیری مناسب و هدایت ابزار به کمک ترسیم حروف و کلماتی است که در ذهن رخ میدهد.”
کودکانی که نتوانند نوشتن را انجام دهند، به شدت نیاز به انواع برنامه تمرینی برای بهبود آن دارند.
یکی از بهترین مکانها برای بهبود نوشتن و رفع اختلال یادگیری در نوشتن، مدرسه و تکالیف خاصی است که باید با کمک معلمان باتجربه و یا مشاوران سایت قاصدک دانش انجام شود.
اکثر مشکلات نوشتن در کودکانی رخ میدهد که دچار صدمه مغزی و یا دارای نارسایی یادگیری ویژه هستند.
چه عواملی در نوشتن تأثیرگذار است؟
شاید در نگاه اول انجام تکالیف بیشتر و تمرین بیشتر برای درست نوشتن حروف و کلمات، بهترین راهکار برای رفع اختلالات یادگیری در نوشتن باشد.
اما در عمل و تحقیقاتی که در جهان انجام شده است، این مشکل یادگیری نیاز به بررسی همه جوانب از جمله: انگیزه کافی و حس علاقه، تعادل و هماهنگ بودن بین چشم و دست، ذهن آگاهی و ترسیم خطوط، حافظه دیداری، شناخت غلبه طرفی و برتری طرفی، بررسی تخیل در ذهن کودک، نوع قرار گرفتن کاغذ و دفتر، بررسی فعالیت حرکتی ظریف و نوع نشستن کودک برای انجام تکالیف در مدرسه و منزل است.
اینکه کودک بتواند زبان شفاهی خود را به زبان و علائم نوشتاری تبدیل کنید، حاکی از یک اصطلاح تخصصی ” بیان نوشتاری ” است.
کودکانی که در نوشتن املا مشکل دارند، میتوانند در دستهبندی دانشآموزانی با مشکلات نوشتن قرار بگیرند. گرچه برای رفع مشکلات املا کاربرگهایی وجود دارد که میتوانیم از آنها کمک بگیریم.
برای دیدن صفحه کاربرگ املای برتر کلیک کنید
سایت قاصدک دانش برای رفع مشکلات املا و نوشتن صحیح آن یک دوره تخصصی طراحی کرده است؛ که بهتنهایی میتواند خیلی از مشکلات نوشتن و املا را در دانش آموزان حل کند.
برای مشاهده توضیحات در مورد دوره کنسرو املا کیلک کنید
نکته مهم: رشد زبانی را در کودکان جدی بگیرید. صحبت کردن صحیح و آموزش شناخت درست کلمات و بکار بردن آنها به صورت شفاهی و از طریق زبان، تأثیر بسیاری در حافظه دیداری کودکان و رفع اختلال یادگیری زبان دارد.
اگر شما احساس کردید که دانش آموز از لحاظ صحبت کردن و بیان احساسات دچار مشکل است، احتمالاً در نوشتن هم دچار اختلالاتی خواهد شد.
البته نباید بروز احساسات را فقط مربوط به ضعف در نوشتن کنیم.
زیرا احساسات در کودکان بسیار متنوع است و آنها با توجه به سن کمی که دارند، نمیتوانند انواع احساسات مختلف برای ابراز انواع اتفاقات خوب و بد را تشخیص دهند.
این والدین هستند که باید در مورد نوع احساسات کودکان به بلوغ برسند.
مقالهای که در مورد بروز “احساسات در کودکان” قرار دادهایم، دارای توضیحات و شناخت انواع علائم احساسات خوب و بد در فرزندان است؛ که پیشنهاد میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید.
چگونه اختلالات یادگیری در نوشتن را تشخیص دهیم؟
مهمترین سؤالی که میتواند در ذهن والدین و معلمان وجود داشته باشد، تشخیص علائم اختلال یادگیری در نوشتن دانش آموزان است. در بخش زیر این علائم را مشاهده کنید.
اما به یاد داشته باشید که نباید با دیدن هر کدام از موارد زیر، به صورت صددرصدی آنها را مربوط به مشکل نوشتن در کودکان کنید.
شناخت انواع آن و بهبود خطای نوشتن دانش آموزان از موارد دیگری هست که میتواند به معلمان بسیار کمک کند تا بتوانند تشخیص دهند که کدام دانشآموز احتمالاً دچار اختلال یادگیری در نوشتن است.
- مشکل در چرخاندن، فشار دادن، گرفتن و محکم داشتن اشیاء
- مشکل در انواع حرکات ظریف و حرکات درشت در عضلات
- حرکات اشتباه و نادرست در انگشتان
- عدم تعادل و ناهماهنگی بین عضلات چشم و دستان کودک
- ضعف در عضلات بازو و دست
- هدم شناخت مفاهیم بالا و پایین، زیر و رو.
- وضعیت نامناسب دانشآموز در هنگام نوشتن
- عدم فاصله درست چشمان کودک با دفتر تکالیف
- اشتباه در نگه داشتن مداد در دست
- مشکل در غلبه طرفی
- مشکل و کند بودن در صحبت کردن (حتی صحبت کوتاه)
- پرتحرکی زیاد و بدون تعادل
- مشکل نارسایی آموزشی
- عدم تعادل و هماهنگی در عضلات و اندام بدن
- مشکل در تبدیل حس دیداری به حس حرکتی
دیدگاهتان را بنویسید