4 راه برای بهبود مهارت های کلامی فرزندتان

آیا راههای خاصی برای والدین و معلمان وجود دارد که به کودکان کمک کنند تا آنچه را که میخوانند و میشنوند بهتر درک کنند؟ آیا میتوان مهارت کلامی کودک را بالا برد؟
در مدارس تمایل زیادی به خواندن و نوشتن در کودکان وجود دارند و در حالی که این مهارتها ضروری هستند، تنها دو مورد از تواناییهایی هستند که مهارت زبان را تشکیل میدهند.
گوش دادن و صحبت کردن نیمی دیگر از معادله است و عواقب عدم رشد مهارتهای کلامی جدیتر از آن چیزی است که فکر میکنید.
برای مثال، محققان تواناییهای کلامی پایینتر را با نرخ ضربه بالاتر در مهدکودک و تمایل قویتر برای نشان دادن خشم بهطور کلی مرتبط دانستهاند. این گرایش به خشونت و بینظمی نیز مشکلاتی را در زندگی آینده به وجود میآورد.
علاوه بر این، کودکانی که مهارت کلامی ضعیفی دارند، معمولاً در شرکت در بازیها مشکل دارند و انزوای بیشتری را تجربه میکنند که برای یادگیری، رشد و روابط اجتماعی آنها مضر است.
واضح است که مهارت کلامی علاوه بر سلامت عاطفی و روانی کودک، بخش مهمی از رشد کودک است. در اینجا چهار راه وجود دارد که والدین میتوانند به فرزندان خود در رشد تواناییهای کلامی قوی کمک کنند.
یکی از عوامل و علائم اضطراب در کودکان ، مشکلات کلامی خواهد بود. اگر نتوانید مهارت کلامی را در فرزندتان افزایش دهید، مطمئنا در سنین بالاتر او دچار استرس و اضطراب ناشی از کلامی خواهد شد.
چگونه مهارت کلامی کودک را با 4 روش تخصصی بالا ببریم؟
1- با فرزندتان موسیقی پخش کنید و آواز بخوانید
قرار دادن کودکان در معرض موسیقی و تشویق آنها به آواز خواندن به تقویت مهارتهای گفتاری آنها کمک میکند. آواز و موسیقی به کودکان قافیه، ریتم و تکرار میآموزد.
بهطور خاص، آواز خواندن مزایای ارزشمند زیر را ارائه میدهد:
- روی ماهیچههای صورت، زبان و لبها اثر میگذارد.
- وضوح و روان گفتار را تسهیل میکند.
- آموزش قصه گویی، دستور زبان و واژگان (مشابه شعرخوانی).
- کودکان را تشویق میکند تا خود را ابراز کنند.
- از بچهها میخواهد که در حین صحبت کردن گوش کنند و فکر کنند.
1- بخوانید و داستان بگویید
متخصصان زبان، والدین را تشویق میکنند که از بدو تولد برای فرزندان خود کتاب بخوانند و حتی زمانی که کودک میتواند به تنهایی بخواند به این کار ادامه میدهند.
داستانهای صوتی مهارتهای شنیداری، واژگان، ریتم و حس ساختار را در کودکان تقویت میکند. با این حال، همه داستانها نباید از کتاب آمده باشند، خودتان نیز داستان بگویید.
کودکان همچنین میتوانند از شنیدن داستانهایی درباره دوران کودکی یا سابقه خانوادگی والدین خود برای آنها سود ببرند.
حتی ممکن است والدین این داستانها را اجرا کنند، تا درک و جذب بخشهای دیگر مغز را آسانتر کنند.
2- آموزش موسیقی را زود شروع کنید
یک مطالعه در سال 1390 نشان داد که پس از قرار دادن کودکان 4 تا 6 ساله در معرض آموزش موسیقی به مدت 20 روز، کودکان در مقیاس مهارت کلامی عملکرد بهتری داشتند.
به طور مشابه، مطالعه دیگری نشان داد که کودکانی که ساز زهی یا پیانو مینوازند، در مهارتهای کلامی 15 درصد بالاتر از کودکانی که ساز نمینوازند، ویژگیهای عالی مهارت کلامی دارند.
شکی نیست که آموزش موسیقی، تأثیر قدرتمند و منحصربهفردی بر مهارتهای کلامی کودکان دارد و والدین باید از آن بهره ببرند.
3- با فرزندتان صحبت کنید
بسیاری از والدین در حلقهای قرار میگیرند که در آن فقط دستورات را به فرزندان خود منتقل میکنند و تا حد امکان با دیگران ارتباط برقرار میکنند.
برای تقویت مهارتهای کلامی، والدین باید گفتگو با فرزندان خود را تشویق کنند. والدین میتوانند ساختار و آداب مکالمه مناسب را با صحبت کردن و گوش دادن به نوبت تنظیم کنند.
والدین همچنین میتوانند تلاش کنند تا کودکان را در بحثهای خانوادگی مشارکت دهند و در صورت لزوم از آنها نظر بخواهند.
اگرچه اغلب نادیده گرفته میشود، اما مهارتهای کلامی کودکان بسیار بیشتر از نمرات امتحانات موثرتر است. مهارتهای کلامی قوی، سازگاری عاطفی و اجتماعی، کودک را به اندازه مهارت تحصیلی او ارتقا میدهد.
با این چهار نکته، والدین میتوانند با فرزندان خود کار کنند تا ببینند که آنها از این فواید بهره میبرند.
اهمیت مهارت کلامی
مهارت کلامی توانایی تجزیهوتحلیل اطلاعات و حل مسائل با استفاده از استدلال زبانی است. تفکر مبتنی بر زبان ممکن است شامل خواندن، گوش دادن به کلمات، صحبت کردن، نوشتن یا حتی فکر کردن باشد.
از یادگیری کلاس درس گرفته تا ارتباطات اجتماعی تا پیامک و ایمیل، دنیای مدرن ما حول گوش دادن یا خواندن کلمات برای معنی و بیان دانش از طریق زبان گفتاری ساخته شده است.
اگر کودک شما در مورد خواندن مشکل دارد، می توانید از کاربرگ پویش خواندن هم کمک بگیرید تا بتوانید تمام این مشکلات را در زمان کوتاهی برطرف کنید.
معرفی انواع مهارتهای کلامی
وظایف کلامی شامل مهارتهایی مانند:
- گوش دادن و یادآوری اطلاعات گفتاری.
- حل مسائل زبانی از نوع ادبی، منطقی یا اجتماعی.
- توانایی انجام تجزیهوتحلیل پیچیده مبتنی بر زبان.
- معنی اطلاعات نوشتاری یا گفتاری را درک کند.
- روابط بین مفاهیم زبان را درک کنید و مقایسه زبانی انجام دهید.
چرا مهم است
آموزش در دوران کودکی اغلب بر پایه تفکر غیرکلامی ساخته میشود، زیرا کودکان خردسال مهارتهای گفتاری و زبانی را با سرعتهای متفاوتی توسعه میدهند.
کودکان پیشدبستانی ممکن است بیشتر ساعات مدرسه خود را به فعالیتهایی مانند نقاشی با انگشت، آواز خواندن، حرکت، بازی در فضای باز و کاردستی بگذرانند.
با این حال، هنگامی که کودکان به مدرسه میروند، مهارت کلامی اهمیت فزایندهای پیدا میکند. حتی مهدکودکها و دانش آموزان کلاس اول باید به دستورالعملهای گفتاری گوش دهند و از آنها پیروی کنند.
کودکی که فقط بخشی از دستورالعملها را میشنود و میفهمد، ممکن است نتواند با بقیه دوستان خود و حتی در مدرسه هماهنگی داشته باشد.
با بزرگتر شدن کودکان و استفاده بیشتر از کتابها، فیلمها و مکالمات در کلاس، استدلال کلامی در تکالیف مدرسه اهمیت فزایندهای پیدا میکند.
تا زمانی که کودک به مدرسه راهنمایی و دبیرستان میرسد، اکثریت قریب به اتفاق تکالیف مدرسه به سطح بالایی از مهارت کلامی نیاز دارد. این نکته بسیار مهم است که خواندن و تکالیف هنرهای زبانی نیاز به مهارت استدلال کلامی دارد.
حتی دروس انتزاعیتر مانند ریاضیات نیاز به مهارت کلامی استدلالی دارند، که اکثر مفاهیم بهصورت شفاهی توسط معلم ارائه میشود، یا بهصورت مکتوب در یک کتاب درسی ارائه میشود.
مهارت کلامی چگونه اندازهگیری میشود
استدلال کلامی معمولاً در یک ارزیابی فکری کامل از IQ ارزیابی میشود. استدلال کلامی پایه را میتوان از طریق آزمونهای مختصر مهارت و ارزیابی زبان نیز ارزیابی کرد. فرآیندهای نظارت و ارزیابی فردی نیز میتواند انجام شود.
چه زمانی کمک میگیرید
هنگامی که مهارت کلامی کودک بهکندی توسعه مییابد، درمان ممکن است شامل گفتاردرمانی، کمک گرفتن از خواندن و برنامههای تخصصی هنرهای زبانی باشد. یادآوری این نکته مهم است که مهارت کلامی با IQ مطابقت ندارد.
همچنین مهم است که توجه داشته باشید که یک فرد ممکن است به دلیل بسیاری از اختلالات که ربطی به مهارت ندارند، با زبان گفتاری مشکل داشته باشد.
بهعنوان مثال میتوان به چالشهای شنوایی، اوتیسم و اختلال کمبود توجه اشاره کرد. هنگامی که چنین است، استفاده از ابزارهای چاپی یا بصری برای حمایت از موفقیت تحصیلی و گنجاندن اغلب مفید است.
چگونه مهارت کلامی کودک خود را افزایش دهیم
در قسمت بالا، در مورد اهمیت قرار گرفتن زودهنگام با ریاضیات برای کودکان را برجسته کردیم و این افسانه را که ضریب هوشی در بدو تولد ثابت است و نمیتوان آن را در قسمت دوم بهبود بخشید، از بین بردیم. در قسمت سوم، ما به دنبال راههایی برای بهبود ضریب هوشی فرزندتان هستیم.
آنچه بچهها را بامهارت میکند ممکن است شما را شگفتزده کند.
برخلاف تصور رایج، توسعه هوش کلامی کودک به این معنا نیست که آنها را وادار به انجام بسیاری از سؤالات مهارتی یا کتابهای تخصصی و سخت کنید. همچنین در مورد بهبود حافظه هم نیاز نیست که آنها را در سختی قرار دهید.
در اینجا 5 کاری وجود دارد که میتوانید برای بهبود مهارت کلامی کودک خود انجام دهید.
1. برای بهبود مهارت کلامی و زبانی بخوانید
مهارت زبانی توانایی پردازش اطلاعات با استفاده از کلمات و زبان است.
در مقایسه با پردازش تصاویر یا گفتار، خواندن دشوارتر است. زیرا بخشهایی از مغز ما ارتباط برقرار میکند. هنگام خواندن، مغز از ما میخواهد که بسازیم و تصور کنیم.
خواندن نه تنها به بهبود زبان کمک میکند، که برای برقراری ارتباط و همگام شدن با وظایف روزمره ضروری است، بلکه ذهن ما را نیز ثابت نگه میدارد.
شروع زودهنگام خواندن نه تنها ممکن است به رشد سواد کودک شما کمک کند، بلکه ممکن است به طیف گستردهای از تواناییهای شناختی که در آینده در زندگی بسیار مهم هستند نیز کمک کند.
شروع زودهنگام خواندن برای پیشبینی سواد مهارتی کودک بسیار مهم است. در مطالعهای که انجام شد، آنها دریافتند که دانشآموزانی که شروع سریع خواندن داشتند، در طول سالها بیشتر مطالعه میکردند.
همچنین نتایج نشان داد که حجم خواندن نقش بسزایی در واژگان، دانش عمومی، روانی کلامی و املا دارد. بهطور خلاصه، خواندن شما را بامهارتتر میکند!
اگر فرزندان خردسالی دارید که تازه شروع به صحبت کردن و خواندن کردهاند، روزانه با آنها کتاب مطالعه کنید تا دایره لغات آنها را گسترش دهید.
هنگامی که همراه با آنها مطالعه میکنید، بهصراحت توجه را به کلمات خاصی جلب کنید. برای کودکان بزرگتر، داستانهای مفهومی را معرفی کنید تا دایره لغات آنها را گسترش داده و تخیل را تشویق کنید. این به آنها کمک میکند تا مفاهیم انتزاعی را بهتر درک کنند.
2. بازی با بلوک برای بهبود مهارت خیالی و تصور ذهنی
پازلها، مکعبها، بازیهای حافظه، صنایعدستی، مجسمههای اسباببازی – اینها ابزارهایی هستند که هر کودکی باید با آنها بزرگ شود. به کودکان خود در دوران پیشدبستانی زمان و فضای کافی برای بازی با این ابزارها بدهید.
هنگام ساختن سازهها یا درگیر شدن در یک بازی بلوکها، کودکان آگاهی بالایی را کشف میکنند و مهارت خیالی خود را توسعه میدهند. مهارت تصور ذهنی و خیالی توانایی تجسم تصاویر در ذهن شماست. هنگام تصمیمگیری در مورد نحوه چیدن بلوکها، کودکان در استفاده از مهارت تصور ذهنی و خیالی خود مشارکت میکنند.
3. تمرینات ریاضی و بدنی را برای بهبود مهارت سیال
تفکر کردن، استدلال، شناسایی الگوها، حل مشکلات و تمایز روابط بدون استفاده از دانش قبلی، این بهعنوان مهارت سیال شناخته میشود. بهطور کلی وقتی با موقعیت جدیدی مواجه میشویم از مهارت سیال خود استفاده میکنیم.
آیا میتوان مهارت سیال را آموزش داد؟ برای کودکان خردسال، میتوانید با مثالهای عینی شروع کنید تا رابطه بین چیزها را نشان دهید.
اگر به کودک خود تفاوت مربع و مستطیل را یاد میدهید، اشیاء مربع و مستطیل واقعی را در اطراف خانه به او نشان دهید. از آنها بخواهید چیزها را ببینند و لمس کنند تا تفاوت را احساس کنند.
به جای اینکه فقط عدد “2” را بنویسید یا به کودک نشان دهید، با استفاده از بلوک یا اسباببازی چیزهای واقعی را به او نشان دهید.
برای نشان دادن مفهوم “3 بیشتر از 4″، 4 وسیله را در یک خط روی میز قرار دهید، سپس به آرامی 3 وسیله دیگر را اضافه کنید. در این لحظه کودک متوجه بیشتر یا کمتر شدن میشود.
4. به آنها ایمان داشته باشید
اینکه فرزند شما واقعاً باهوشتر از حد متوسط است، مهم نیست یا تفاوتی ایجاد نمیکند.
مطالعهای انجام شد که در آن معلمان دبستان به گروهی از دانشآموزانی که بهطور تصادفی انتخاب شده بودند گفتند که آنها بامهارت هستند. هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص این کودکان بهعنوان “باهوش” انجام نشد و چیزی در کلاس اضافه یا تغییر نکرد.
با این حال، در پایان سال تحصیلی، کودکانی که معلمان به آنها گفته بودند “باهوش” هستند، میانگین نمرات IQ بالاتری نسبت به بقیه همکلاسیهای خود داشتند. این سخنان شما و اعتقاد شما به آنها است که آنها را برای زندگی تحت تأثیر قرار میدهد.
5. از تلاشهای آنها برای ایجاد ذهنیت رشد تشویق کنید
تشویق کودکان زمانی بیشترین تأثیر را دارد که بر فرآیند و تعهد متمرکز باشد تا نتیجه نهایی. تمرکز اصلی ستایش شما باید بر روند یادگیری و تلاش فرزندتان باشد.
در مطالعهای مشخص شد که تمجید متمرکز بر مهارت در مقایسه با دانشآموزانی که به حتی بهتر درس میخواندند، ذهنیت پایداری را دارند.
چگونه کودکان را برای “ذهنیت رشد” را تشویق کنیم؟
به جای اینکه آنها را به خاطر نمراتشان تحسین کنید، “آفرین گل کاشتی، خیلی باهوشی!” در عوض این را بگویید: «من دیدم که واقعاً برای انجام تکالیف خود وقت و تلاش میکنید.
شما به عنوان والدین باید آور ا ستایش کنید که راههای مختلفی را روی دروس امتحانی خود انجام داده تا بتواند آن را بهدرستی انجام دهد. به او بگویید: «من واقعاً افتخار میکنم که به انجام کار پایبند بودید و تسلیم نشدید.»
کودکان برای تحریک یادگیری خود به مقدار زیادی تشویق نیاز دارند. یادگیری واقعی فعال است. یادگیری واقعی پرشور است. شما بهعنوان والدین تأثیر زیادی بر یادگیری فرزندتان دارید.
دیدگاهتان را بنویسید