چگونه مهارت گوش دادن در کودکان را افزایش دهیم؟

امروزه با توجه به فعالیت زیاد والدین در کارهای روزمره داخل و خارج از خانه، توجه به فرزندان کم شده است. تربیت و پرورش استعدادهای کودک اگرچه برای والدین به عنوان یک وظیفه مهم تلقی شده است، اما اهمیت دادن و انجام دادن این وظیفه در برخی زمانها انجام نمیشود.
یکی از مهمترین موارد در پرورش کودک، افزایش مهارت گوش دادن در کودک است. کودکان باید در مورد اینکه چگونه گوش دهند، چرا باید گوش بدهند، چه زمان هایی باید به گوش دادن اهمیت زیادی بدهند و مواردی از این قبیل اطلاعات جدید را کسب کنند.
در خیلی از موارد حتی والدین هم ممکن است تأثیر مستقیم در مهارت گوش دادن کودک داشته باشند. یعنی نوع رفتار والدین در خانه و حتی آشنایان نزدیک، میتواند تأثیر مثبت و منفی در مهارت گوش دادن کودک داشته باشد.
آیا کم شنوایی مانعی برای مهارت گوش دادن کودکان هست؟
یکی از مواردی که بسیار در مهارت گوش دادن کودک تأثیر گذار بوده و ممکن است از چشم والدین دور بماند، کم شنوایی کودک هست.
شاید کودک دچار این مشکل هست و تا وقتی که والدین نتوانند این مشکل را تشخیص دهند، فشار و استرس بیشتری به کودک وارد میشود. این استرس میتواند باعث اعتمادبهنفس پایین در کودک شود.
کاری که شما به عنوان والدین باید انجام دهید، این است که اگر احساس کردید کودک شما به صحبتهای شما گوش نمیدهد و یا کماهمیت تلقی میکند، او را پیش یک پزشک کودک ببرید و تستهایی را از کودک بگیرید تا تشخیص داده شود که آیا کودک شما دچار کم شنوایی شده است یا نه؟
در مورد این مشکل در مطلب کم شنوایی کودکان و تشخیص آن به صورت کلی و جامع نکات ارزندهای را بیان کردیم که هر والدینی برای تشخیص این مشکل در کودکان خود حتماً باید از آنها اطلاعاتی داشته باشد.
چرا کودکان به صحبتهای ما گوش نمیدهند؟
البته این فقط یکی از دلایلی خواهد بود که احتمال دارد کودک شما به آن دچار شده باشد. مشکلات بسیار دیگری هم وجود دارد که ممکن است دلایلی بر گوش ندادن کودکان به صحبتهای شما باشد.
اگرچه در این مطلب قصد داریم در مورد چگونگی افزایش مهارت گوش دادن صحبت کنیم؛ اما اینکه چرا کودکان به حرفهای ما گوش نمیدهند، نکتهای هست که خیلی از والدین و یا 90% آنها هیچ اطلاعی در مورد آن ندارند.
اگر شما قصد ندارید که جزء این 90% باشید، در زمان کوتاه و فقط 3 دقیقه وقت خود را آزاد کنید و مطلب 7 دلیل گوش ندادن کودکان به والدین را مطالعه کنید تا جزء 10% والدین موفق در تربیت فرزندان باشید.
بیاحترامی کودکان در مقابل مهارت گوش دادن
اگر شما نتوانید احترام کردن را به فرزند خود بیاموزید، چگونه انتظار دارید که بتوانید مهارت گوش دادن در کودک خود را افزایش دهید؟!
شما قبل از اینکه به فکر افزایش مهارت گوش دادن در فرزند خود باشید، ابتدا باید سعی کنید موانع بیاحترامی کودکان را از بین ببرید.
در مجموع، بیاحترامی کودک نسبت به والدین و حتی آشنایان و دوستانش، تأثیر مستقیمی در گوش ندادن او به جملات والدین و معلمان در مدرسه میشود.
خوشبختانه در سایت قاصدک دانش در مورد دلایل بیاحترامی کودکان و کارهایی که والدین نباید انجام دهند، یک مقاله جامع قرار داده شده است که میتوانید از آن کمک بگیرید و کارهایی که تأثیر مستقیم در عدم احترام کردن کودک شما دارد را بشناسید و آن کارها را در جلوی چشمان کودک خود انجام ندهید.
چگونه مهارت گوش دادن را افزایش دهیم؟
شاید کودکان به گفتهها و خواستههای والدین و مربیان خود گوش نمیدهند و این میتواند در آینده اجتماعی و تحصیلی کودک مهم باشد.
همچنین باید مشکلات عاطفی را نیز در کنار آنها قرار داد. مهمترین مشکل در حال حاضر را در دوران تحصیلی و مدرسه خواهد داشت.
زیرا کودکان نمیتوانند ارتباط خوبی را با دوستان خود و معلمان خود دریافت کنند.
اما چگونه بتوانیم مهارت گوش دادن را در کودکان افزایش دهیم، راهکارهایی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
1- تن یکنواخت نداشته باشید
توصیه میشود تا در هنگام صحبت با کودکان سعی کنند تا تن صدای خود را بالا و پایین کنند تا کودکان از یکنواختی صحبتهای آنها خسته نشوند.
البته به این منظور نیست که خیلی در بالا و پایین کردن جملات خود زیادهروی کنید. ممکن است که کودک از این نوع بیان شما بیزار شود و حتی به عمد به صحبتهای شما گوش ندهد.
ما قصد دارید تا کاری کنیم که کودکان درک بهتری از گوش دادن فعال داشته باشند.
2- خواستههای کوچکی از کودک بخواهید
یکی از مواردی که 80% والدین از آن اطلاعی ندارند، درخواست کردن کوتاه از کودکان در یک زمان خاص برای انجام یک کار خاص هست.
اگر شما در زمان کوتاهی چند کار را از کودک درخواست کنید و او مجبور باشد که تمام این کارها را انجام دهد، مطمئناً دچار مشکل خواهد شد و ممکن است که نتواند در زمان کوتاهی که شما از او درخواست انجام چند کار همزمان را کردهاید، موفق شود.
متأسفانه خیلی از والدین حتی پا را فراتر گذاشته و احساس میکنند که اگر کودک را در انجام چند کار همزمان زیر فشار انجام آنها قرار دهند، کودکان خلاق و بااستعدادی را تربیت میکنند.
این طرز فکر کاملاً اشتباه هست و ضربه محکمی به اعتماد به نفس در کودکان و افزایش شدید استرس و اضطراب در کودکان میشود.
شما باید در هر زمان خاصی نهایتاً یک یا دو کار را از او درخواست کنید. نکته مهم دیگر در ادامه این هست که باید این کارها راحت و آسان باشد و با لحن محبتآمیز و غیر تمسخر گفته شود.
یا با لحن تند و اینکه به صورت دستوری به او فرمان دهید تا کاری را انجام دهد.
3- درخواست محبت آمیز از کودک برای انجام کار
نکته مهمی که حتی در بخش بالاتر به صورت خلاصه توضیح دادیم درخواست محبتآمیز از کودک است.
اگر شما درخواست کارهای کوچک و آسانی را از او میخواهید، نباید این درخواست را در حالت فرمان دادن و اینکه ” حتماً باید این کار را در زمان کوتاهی انجام دهید، در غیر این صورت تنبیه خواهی شد “.
این نوع دستور دادن نه اینکه تأثیری در مهارت گوش دادن کودک ندارد، بلکه تأثیر معکوسی هم در افزایش دقت گوش دادن او خواهد داشت.
کودک همیشه احساس میکند که با دستور شما باید هر چه سریعتر باید کار را انجام دهد. در غیر این صورت باید منتظر عواقب وحشتناک باشد.
در این صورت او دچار عدم اعتماد به نفس میشود و حتی در جمع دوستانه و در سنین بالاتر نیز اگر کسی از او درخواست کاری را بکند، او دچار اضطراب شدید میشود و هر کاری خواهد کرد تا بتواند از این فشار راحت شود.
یکی از آن کارها دروغ گفتن او به شکلی که ” من اصلاً متوجه منظور شما نشدم و حواسم به صحبتهای شما نبود ” و یا جملاتی از این دست خواهد بود.
4- کمک از رادیو برای گوش دادن فعال
خیلی از کودکان امروزی وقت زیادی را در تلویزیون و گوشیهای هوشمند سپری میکنند. این موضوع تأثیر زیادی در عملکرد شنوایی کودکان و ضعیف شده مهارت گوش دادن در کودکان میشود.
راهکار آن چیست؟ چه باید کرد تا بتوانیم برای افزایش مهارت گوش دادن در آنها، خلاق باشیم؟ یکی از بهترین راهکارها، گوش دادن به رادیو هست.
رادیو به این دلیل که هیچگونه تصویری در آن وجود ندارد، باعث میشود تا ما سعی کنیم تمام ذهن و گوش خودمان را به آن بدهیم، تا بتوانیم درک درستی از جملات و کلمات در رادیو داشته باشیم.
سعی کنید در زمانهای خاصی در هفته در کنار کودک خود بنشینید و به داستانهای کودکانه که از طریق رادیو پخش میشود گوش دهید.
5- رمان و داستان خواندن
اگر شما فکر میکنید که داستان خواندن و کتاب خواندن برای کودکان دیگر فایدهای ندارد، کاملاً در اشتباه هستید.
زیرا کتاب خواندن برای کودکان (کتابهای بدون تصویر) در افزایش مهارت گوش دادن بسیار مهم است.
البته سعی کنید در هنگام خواندن کتاب داستان، گزینههایی را انتخاب کنید که کوتاه و پندآموز باشد. زیرا کتاب داستانهای بلند اصلاً گزینه خوبی در ابتدا نیستند.
6- مراقب کودکان بیشفعال باشید
اگر کودک بیش فعالی دارید، کار کردن با او کمی سخت هست. اما کار کردن با کودکان بیشفعال، روشهای خاصی دارد که نیاز هست در مورد آنها اطلاعات مهمی را کسب کنید.
در مطلب تشخیص بیش فعالی به شما آموزش دادیم که چگونه بتوانید تشخیص دهید که آیا کودک شما علائمی از این مورد دارد یا نه؟
سخن پایانی و جمعبندی
مهارت گوش دادن در کودک به عنوان یک مهارت بسیار مهم در رشد و پرورش او شناخته شده است. والدین باید بدانند که چگونه باید این مهارت را در فرزندان خود افزایش دهند.
زیرا تأثیر مستقیمی در آینده کودک در اجتماع و همچنین افزایش اعتماد به نفس و خلاقیت در کودک خواهد داشت.
اگر شما هم نکتهای در مورد بهبود مهارت در گوش دادن کودکان دارید، حتماً در بخش نظرات برای ما ارسال بفرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید