ویژگیهای مشترک کودکان با نیازهای ویژه و استثنایی (انواع آنها)

برخی از کودکان دارای نیازهای استثنایی و خاص هستند و از والدین و مربیان و معلمان آنها انتظار میرود که برای آنها آموزشات خاصی را در نظر بگیرند. شناخت ویژگیهای کودکان با نیازهای ویژه، کمی سخت است. سختی آن از این جهت است که شناخت هر کدام از این ویژگیها بهصورت طبقهبندی انجام میشود.
کودکان با نیازهای ویژه دارای طبقهبندی خاصی هستند که در بخش زیر برای آشنایی شما، به آنها اشاره خواهیم کرد. اکثر این مشکلات ناشی از یادگیری حسی، حرکتی – ادراکی و حرکتی متمرکز است.
در اینجا میتوانیم به اهمیت رشد حرکتی در کودک اشاره کنیم و نقش آن را در بهبود انواع فعالیت فکری و فیزیکی کودکان استثنایی، ارزیابی کنیم.
افزایش مهارت حرکتی ظریف کودکان مخصوصاً در سنین پایینتر میتواند به برخی تفاوتهای رفتاری (که در بخش زیر به آنها اشاره شده است) بسیار کمککننده باشد.
شناخت و آموزش کودکان با توجه به معلولیتی که دارند مطمئناً در تقویت روابط اجتماعی کودک با همسالان خودش بسیار مؤثر باشد. همچنین آموزش کودکان استثنایی در سنین قبل از مدرسه و حتی در زمان ابتدایی میتواند بر افزایش اعتماد به نفس کودک تأثیر مثبت بگذراد.
مطمئناً با توجه به طبقهبندی زیر، نوع آموزشات آنها برای رفع هرگونه مشکل در این نوع کودکان نیز، متفاوت خواهد بود. اما در این مطلب قصد داریم فقط آنها را برای شما مشخص کنیم. در صورتی که کودکان با نیازهای ویژه دارید، حتماً با مربیان سایت قاصدک دانش در ارتباط باشید.
طبقهبندی کودکان با نیازهای ویژه
طبقهبندی تفاوت حسی
احتمالاً کودکانی را دیدهاید که مشکلاتی مانند بینایی و یا شنیداری دارند. آنها در تشخیص دقیق برخی اجسام و یا گوش کردن و درک صدای برخی از اجسام دچار مشکل هستند. این نوع کودکان با نیازهای ویژه در دستهبندی کودکانی با تفاوت حسی قرار میگیرند.
طبقهبندی تفاوت جسمانی
کودکانی که در اجرای حرکات بدنی و حرکتی دچار مشکل و معلولیت هستند. اگر کودک شما مشکلاتی در زمینه انواع مهارت حرکتی درشت و ظریف دارد، احتمالاً در این طبقهبندی قرار میگیرند.
طبقهبندی تفاوت رفتاری
کودکانی را دیدهاید که از لحاظ رفتاری با کودکان دیگر متفاوت هستند. آنها در برخی مواقع و در زمانی که در بین دوستان خود هستند، عکس العمل های هیجانی بالا همراه با آشفتگی را از خود نشان میدهند و یا دست به کارهایی میزنند که در آن جمع دوستانه و یا حتی در مدرسه و پیشدبستانی از نگاه دیگران، یک حرکت خارج از کنترل است.
طبقهبندی تفاوت هوشی
احتمالاً کودکانی را دیدهاید که از نظر هوشی در طبقهبندی بالایی قرار دارند و این مورد باعث میشود که آنها نتوانند کارها را بهدرستی و با تمرکز بالا انجام دهند، که اکثراً به آنها کودکان سرآمد نیز میگویند.
در همین طبقهبندی کودکان با نیازهای ویژه دیگری هم هستند که از لحاظ هوشی نسبت به دیگر همسالان خودشان در یادگیری کندتر هستند. که در اصطلاح به آنها کودکان کمتوان ذهنی نیز میگویند.
روش و نحوه آموزش هر کدام از این کودکان – با توجه به اینکه در یک دستهبندی قرار دارند – متفاوت است.
طبقهبندی تفاوت ارتباطی
خیلی از کودکانی که دارای ناتوانی یادگیری هستند و در زبان و گفتارشان نقص زیادی دارند در این طبقهبندی قرار میگیرند.
در مورد ناتوانی یادگیری میتوانید از مشاوران سایت قاصدک دانش اطلاعات بیشتری کسب کنید و با کمک مربیان ما میتوانید مشخص کنید که آیا کودک شما دارای ناتوانی یادگیری هست یا خیر؟!
طبقهبندی تفاوت چندگانه
شناخت این کودکان با توجه به نوع معلولیت خاصی که دارند آسانتر است. این نوع کودکان دارای چند معلولیت بهصورت همزمان هستند. به این معنی که شما میتوانید چند مدل از طبقهبندی تفاوتی موارد بالاتر را در کودکان با نیازهای ویژه (استثنایی) مشاهده کنید.
این نوع معلولیت بسیار شدید است و آموزشهای کودکانی که در این طبقهبندی قرار دارند بهمراتب سختتر از طبقه بندیهای تفاوتی دیگر است.
سخن پایانی
با توجه به اینکه رشد حرکتی کودکان در سنین قبل از مدرسه و اصولاً در پیشدبستانی انجام میشود، معلمان پیشدبستانی میتوانند کمک زیادی به شناخت کودکان با نیازهای ویژه داشته باشند.
ما پیشنهاد میکنیم که قبل از دوران مدرسه و پیشدبستانی، برای شناخت و آموزش این کودکان اقدام کنید. آموزشاتی که مهمترین آنها شامل ایجاد انواع مهارت حرکتی، برنامهریزی حرکتی در کودک و ذهن آگاهی او است.
اگر در شناخت انواع معلولیت و ناتوانی ذهنی و جسمی کودک و دانشآموز خودتان و همچنین اختلالات یادگیری کودک مشکل دارید، میتوانید از ربیان قاصدک دانش کمک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید